Kom persoonlijk kennis maken met ons! We zij elke maand een keer in Nederland of Belgie!  

Puurspanje Inloggen

Nog geen account? Aanmelden

OF

Door op Doorgaan met Facebook te klikken, ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van Puurspanje.

Tweede huis kopen in Spanje?

Een eigen casa, een plek onder de sol… Een tweede huis kopen in Spanje wordt steeds populairder onder Nederlanders en Belgen. En geef ons eens ongelijk: wie houdt er nu niet van terrasjesweer in de koude wintermaanden, eindeloze stranden, vriendelijke buren en heerlijk eten?

Dromen van een tweede woning in Spanje? Lees dan snel verder, dan weet u over een paar minuutjes alle belangrijke zaken die er te weten zijn om uw zoektocht naar het perfecte Spaanse optrekje succesvol te starten.

Of: droom alvast weg bij het woningaanbod aan de Costa Cálida en Costa Blanca!
bannerimage

Een tweede huis in Spanje = populair in NL en BE

Het is razend populair: in 2023 waren er weer ruim 4000 Nederlanders die een huis kochten in Spanje. Dat is dik dubbel zoveel als vlak voor 2020. In totaal woonden er in 2022 officieel een kleine 50.000 Nederlanders in Spanje.  Ook de Belgen houden van Spanje: er woonden officieel grofweg zo’n 37.000 Belgen permanent in Spanje in 2022.
 
Dus, lang verhaal kort: vindt u het leuk om straks niet helemaal als enige Belg of Nederlander aan de Spaanse costa’s te zitten, dan hoeft dat ook niet! In alle dorpen en stadjes aan de Costa Blanca Zuid en de Costa Cálida hebben Nederlanders en Belgen hun nieuwe thuis gevonden. 

Waarom een tweede huis kopen Spanje een goed idee is

Een paar redenen waarom (semi-)permanent leven in Spanje een slimme en aangename keuze is:

 

  1. Het is Spanje
    Als u een tweede huis in Spanje overweegt, dan hebt u vast een voorliefde voor… Spanje! En dat is niet zo gek: het is een heerlijk land met een fijn klimaat, aardige mensen en een rijke cultuur. Ook verstaan ze er de kunst van het genieten. Redenen genoeg om (semi-)permanent in dit land te willen wonen!
     
    Tip: bekijk ook eens ons artikel met 5 voordelen van wonen in Spanje.
     
  2. Zon, zee en strand
    Het heerlijke Spaanse klimaat, met veel zonuren en (zeer) weinig kou, spreekt de gemiddelde Nederlander en Belg zeker aan. Wanneer er bij ons in de herfst en winter geen eind lijkt te komen aan de druilerige, natte en donkere dagen, is Spanje ook in de herfst en winter heerlijk mild. Zeker een huis kopen aan de Costa Cálida of een huis aan de Costa Blanca is slim: deze twee regio’s staan bekend om hun gematigde klimaat. Het is er niet té warm in de zomer en in de winter zit u er beschut tegen de wind dankzij de bergen in het binnenland. Ofwel het door velen benoemde micro klimaat.
     
  3. Eet smakelijk
    Wie houdt er niet van de mediterrane keuken? Spanje staat bekend om zijn zalige paella, pintxos, tapas en gazpacho: de Spanjaarden kunnen er wat van in de keuken. En wist u dat een mediterraan dieet ook nog eens goed voor u gezondheid is? Als dat geen slimme manier is om het nuttige met het aangename te verenigen…
     
  4. Goede gezondheidszorg
    De zorg in Spanje is goed geregeld en van een niveau dat zeker vergelijkbaar is met de zorg in Nederland, of zelfs beter genoemd kan worden. Iedereen in Spanje betaalt mee aan de zorg in de vorm van sociale lasten, waardoor medische zorg gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen. Publieke zorg sluit u af via de Seguridad Social. U kunt ook voor een particuliere zorgverzekering kiezen.
     
  5. Langer leven
    Van alle landen in de EU kent Spanje de hoogste levensverwachting van 83,5 jaar in 2019. In België was de levensverwachting toen 81,8 jaar en in Nederland 81,7 jaar.

 

Hoe het komt dat Spanjaarden langer leven? De relaxte, stressvrije manier van leven (denk aan de ‘mañana-instelling’ en de siësta), de zonuren, de hang naar gezelschap (samen eten!) en de positieve effecten van een mediterraan dieet zijn blijkbaar goed voor u. Eigenlijk geen nieuws… Maar zeker goed om te weten dat u dus ook een gezonde stap zet als u een tweede woning in Spanje koopt!

TeamBanner

Tweede huis kopen in Spanje?

Benieuwd naar wat u kunt kopen in de beste regio van Spanje? Neem de informatie door en vul het zoekprofiel in voor een persoonlijke top 5 villa's die bij u passen!

Uw tweede huis in Spanje financieren: zo werkt het

Ziet u een tweede huis in Spanje wel zitten, dan is het verstandig eerst in de financiering kwestie te duiken.
 
Er zijn verschillende scenario’s, die we graag kort toelichten: 

Gehele aankoopbedrag zelf financieren


Hebt u zelf voldoende financiële middelen om uw tweede huis in Spanje te financieren? Gefeliciteerd! Houd er wel rekening mee dat u er met enkel het aankoopbedrag niet bent. De kosten koper komen er nog bij, en die bedragen gemiddeld zo tussen de 12,3 en 14,3% van het aankoopbedrag.
 
Daarnaast hebt u te maken met jaarlijks terugkerende kosten van uw woning:

  • Onroerendgoedbelasting (gebaseerd op de waardebepaling van uw woning die door gemeente wordt verricht);
  • Belasting voor niet-residenten (19% van 1,1% van de kadasterwaarde van de woning);
  • Indien van toepassing: belasting over de inkomsten uit verhuur (19%).

Hypotheek in Nederland: vaak niet mogelijk zonder Nederlands huis

Hebt u (gedeeltelijke) financiering nodig voor uw tweede huis in Spanje? Dan kan dat soms met een Nederlandse hypotheek.
 
Als u inderdaad een tweede huis koopt in Spanje en een eerste (koop)huis in Nederland houdt, kunt u soms bij uw huidige hypotheekverstrekker terecht. Het verschilt per hypotheekverstrekker of u, uw huidige hypotheek bijvoorbeeld kunt verhogen of wellicht een tweede hypotheek kunt afsluiten voor een huis in het buitenland. Er zijn hypotheekverstrekkers die dit doen, maar ook hypotheekverstrekkers die hier per definitie niet voor openstaan. Ga dus het gesprek aan met uw hypotheekverstrekker om meer te weten te komen. Eventueel kan het een idee zijn om je hypotheek over te sluiten naar een verstrekker die wel wil helpen om uw tweede huis in Spanje te bekostigen.
 
Hebt u geen koophuis in Nederland, dan is een Nederlandse hypotheek verkrijgen voor uw huis in Spanje in principe niet mogelijk. Nederlandse hypotheekverstrekkers gebruiken namelijk uw Nederlandse huis als onderpand voor uw Spaanse hypotheek. 

Hypotheek in Spanje


Vaak is een hypotheek in Spanje de beste keuze. En geen nood: spreekt u de taal niet en hebt u geen idee waar u moet beginnen om aan een hypotheek in Spanje te komen, dan helpt Puurspanje u graag! Neem gerust contact met ons op.
 
Wat belangrijk is om te weten over Spaanse hypotheken: een Spaanse hypotheek voor niet-ingezetenen financiert maximaal 70% van de marktwaarde van uw woning. Minstens 30% zult u dus zelf moeten inleggen, net als de kosten koper van ca 14,3%%. Wilt u een Spaanse hypotheek aanvragen, dan zult u dus moeten aantonen dat u ook eigen vermogen kunt inbrengen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een tweede huis in Spanje?

De kosten van een tweede huis in Spanje zijn zeer uiteenlopend. Kiest u voor een kleine pied à terre of zoekt u een villa met zeezicht en privé zwembad?
 
Voor u beeldvorming: bestaande bouw is verkrijgbaar vanaf enkele tienduizenden euro’s. Daarvoor hebt u dan een ‘kluswoning’, wat vaak letterlijk betekent dat u niets meer koopt dan een stukje grond met wat brokkelige muren en eventueel een dak.
 
Bij Puurspanje zien we dat de woonwensen van Nederlanders en Belgen die een tweede huis kopen in Spanje, ervoor zorgen dat zij meestal uitkomen bij nieuwbouw. Bestaande bouw is in Spanje vaak duidelijk volgens minder hoge standaarden gebouwd dan Nederlanders en Belgen gewend zijn.
 
In ons woningaanbod in Spanje vindt u daarom veelal nieuwbouwwoningen in Spanje. Wat dat kost? U hebt al een appartement vanaf zo’n 225.000 euro, of een villa vanaf zo’n 320.000. Voor dat geld zit u in een van de fijnste gebieden in Spanje: de Costa Blanca of de Costa Cálida, waar het in de zomer en de winter heerlijk weer is en u geen massatoerisme tegenkomt.

Tweede huis in Spanje: belasting in Nederland betalen of in Spanje?

Het antwoord op de vraag of u, als u een tweede huis in Spanje hebt, belasting betaalt in Nederland of in Spanje, behoeft wat uitleg.
 
Dat zit zo: als u in een jaar 183 dagen of meer in Spanje verblijft, wordt u gezien als inwoner van Spanje. Let op: het gaat om het totale aantal dagen in een jaar dat u in Spanje verblijft. Die dagen dat u in Spanje verblijft, tellen ook mee als ze niet aaneengesloten zijn. Officieel moet u dan ook uitschrijven in Nederland en inschrijven in Spanje zijn. U bent dan officieel inwoner van Spanje.
 
Bent u officieel inwoner van Spanje, dan ziet de Spaanse belastingdienst u ook zo. Dat betekent dat u in Spanje belasting moet betalen:

  • U inkomstenbelasting werkt via net zo’n soort schijvensysteem als het Nederlandse systeem. De tarieven komen ook redelijk overeen, maar de drempels liggen wel anders.
  • U betaalt ook vermogensbelasting. U betaalt een oplopend tarief (tussen de 0,2% en 2,5%) voor u totale (wereldwijde) vermogen groter dan 700.000 euro. Hierbij geldt een vrijstelling voor de waarde van uw hoofdwoning (uw huis in Spanje dus, als u daar officieel woont) van 300.000 euro.

Bent u geen officieel inwoner van Spanje, dus woont u minder dan 183 dagen in een jaar in Spanje, en sta je dus ook niet ingeschreven in Spanje? Dan betaalt u deze belastingen in Spanje (en de rest in uw thuisland):

  • Inkomstenbelasting over uw inkomsten in Spanje
  • Vermogenswinstbelasting

Voor beide soorten belastingen geldt dat u als Nederlander of Belg een vast percentage van 19% betaalt. Ook op huurinkomsten uit de toeristische verhuur van uw huis betaalt u deze 19% belasting.
 
Fijn om te weten: als u bijvoorbeeld zowel in Nederland als in Spanje belasting over uw tweede huis zou moeten betalen, dan is er een akkoord tussen Nederland en Spanje dat zorgt dat u niet dubbel belast wordt. U betaalt dus nooit dubbel belasting op één en dezelfde inkomstenbron.

Kan ik mijn tweede huis in Spanje verhuren aan toeristen als ik er niet ben?

Dat kan, maar enkel als u hiervoor een vergunning krijgt van de gemeente waarin je gevestigd bent.
 
De tendens is dat regels voor verhuur aan toeristen van Spaanse woningen steeds strenger lijken te worden, zeker op plekken die geliefd zijn bij toeristen. Ga dus, als u uw woning wilt verhuren, altijd vóór de koop na welke regels gelden in uw woonplaats en voor uw woning, en of u een vergunning zou krijgen voor verhuur. Deze kan aangevraagd worden nadat de woning officieel op uw naam is geregistreerd in het eigendomsregister.
 
Koopt u een tweede woning in Spanje in een appartementencomplex, dan kan ook de vereniging van eigenaren beperkingen opleggen aan de eventuele verhuur van uw appartement. Ook op dat punt is het slim om van tevoren te informeren naar de mogelijkheden. Hiervoor geldt echter wel dat men een ⅗ meerderheid nodig heeft bij een stemming.

Snel uw Spaanse droomhuis vinden?

Abonneer u op onze nieuwsbrief! 97% van onze abonnees beoordeelt onze nieuwsbrief als nuttig en positief.

Cookies

Puurspanje gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). We gebruiken standaard cookies zodat de website goed functioneert. Bekijk hier ons cookiebeleid.

Direct 5 droomhuizen in uw inbox

Maak nu een zoekprofiel aan en ontvang binnen 24 uur een gepersonaliseerde top 5 van Spaanse huizen in uw inbox.